Prostat kanserini tedavi etmenin yolları Prostat, erkek üreme sisteminde ceviz şekilli bir bezdir ve yaygın bir bilgidir. Bu organı etkileyen çeşitli sağlık sorunları vardır. Enflamasyon ve genişlemiş prostat bezi, prostat beziyle ilgili konulardır. Prostat kanseri veya prostat içindeki tümörlerin büyümesi de yükselişte sağlık sorunudur. Bununla birlikte, genişlemiş bir prostat bezinin semptomlarının, aslında kanser olmadığında kanserle karıştırılma olasılığı vardır.
Kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle, hükümetin halk sağlığı için oluşturduğu farkındalığa yön vermek vatandaşlar olarak insanların sorumluluğundadır. Siz veya sevdiklerinize prostat kanseri teşhisi konulursa panik moduna girmeye gerek yoktur. Bunun yerine, on yıl öncesinin aksine şu anda mevcut tedaviler olduğu için bu konuda olumlu olmaya çalışın.
Prostat kanserini tedavi etmek için mevcut tedavi seçenekleri ve dikkat edilmesi gereken semptomlar hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Belirtiler
Prostat kanserinin olup olmadığı konusunda dikkat edilmesi gereken önemli semptomlardan bazıları aşağıda verilmiştir:
- Geçen idrar- Erkekler idrarı geçmekte güçlük çeker ve ayrıca prostat kanserinin erken evresinin bir işareti olan idrar yapma isteğinde artış yaşayabilir.
- Sertlik – Sırtta ağrı, alt karın ve kalçalar en ufak bir hareketle, prostatta iltihaplanma belirtisidir. Ve prostat kanserinin ileri bir aşamasını öneren bir işarettir.
- Ani kilo kaybı- 50’li yaşlarda erkeklerde herhangi bir kafiye veya akıl olmaksızın meydana gelen kilo kaybı, kesinlikle daha yüksek bir aşamaya ilerleyen prostat kanserini heceleyebilir.
Tedavi-Seçenekler-For-Prostat-Kanser
Açık Prostatektomi – Prostatın çıkarılması için yapılan tek bir kesi cerrahisidir. Yani, prostatta ameliyat için tek bir kesi kullanılır. Kesi spinal veya epidural anestezi verildikten sonra pubis ile göbek deliği arasındaki alanda yapılır. Tümör alanı veya tümörün yeri göründüğünde makas kullanılarak diseke edilir. Bitişik kas dokularını kesmemeye dikkat edilir. Kesi daha sonra geri dikilir.
Laproskopik Radikal Prostatektomi
Laproskopik Radikal Prostatektomi – Bu cerrahi seçenek, prostat kanseri ilk aşamada olduğunda tedavi yöntemidir. Bu cerrahi tipte, prostat bezine erişmek için çoklu insizyonlar kullanılır. Bu çoklu insizyonlar daha sonra prostatın görselleştirilmesi için bir video kamera ve organın çıkarılması için cerrahi aletler için geri kalanları yerleştirmek için kullanılır. Birkaç gün boyunca orada kalan bir idrar sondası yerleştirilir.
Ablasyon tedavisi – Ablasyon Tedavisi, prostat kanseri ileri evrede olmadığında veya ilk evrede olduğunda kullanılır. Yüksek Yoğunluk Odaklı Ultrason (HIFU), prostat kanserinden muzdarip erkekler için prostatın dışına yayılmayan bir ablatif tedavi türüdür. Prostatta erişmek için rektumun içine özel bir prob sokulur. Prob yüksek frekanslı ultrason içerir. Bu prob tarafından üretilen ısı prostattaki kanserli alanları öldürür.
Radyasyon Tedavisi
Radyasyon Tedavisi – Radyasyon Tedavisi veya Radyoterapi, prostat kanseri evre II’ye ilerlemiş erkeklerde bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Kanseri prostattan diğer organlara yayılmış hastalar için de kullanılır. Brakiterapi veya iç radyasyon, tümörlerin yanına yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla yüksek yoğunluklu radyasyon sağlar. Oysa, dış yöntem, tümöre dışarıdan makineler yoluyla radyasyon sağlamak için başvurur.
Kriyocerrahi – Kriyocerrahi, çevredeki organlara zarar vermeden tümörü yok etmek için dondurucu soğuk sıcaklığa maruz kalma ilkesi üzerinde çalışır. Prostatta veya herhangi bir çevre bölgede erişim için herhangi bir kesi yapılmasını gerektirmediğinden, en az invaziv bir prosedürdür.
Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TURP ) – TURP ameliyatı prostatta bulunan kanserli kısımlarda faydalıdır, böylece idrar geçişi daha kolay hale gelir. Ameliyat sırasında penisten üretraya bir rezektoskop yerleştirilir. Bu sayede etkilenen prostat parçaları kazınır.
Ameliyatsız yöntemler
Prostat kanserini tedavi etmenin yolları Yeşil Çay – yeşil çay, prostat tümörlerinin büyümesini kontrol eden bileşikler olan polifenollere sahiptir. Çalışmalar, yeşil çayın prostattaki tümörlerin büyümesini engelleme yeteneğine sahip Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) olduğunu göstermektedir.
Omega-3 – Omega 3, sardalya, ton balığı, somon ve ringa balığı gibi yağlı balıklarda bulunur. Bu balıklarda bulunan yağlar prostat kanserine bağlı mortaliteyi azaltma yeteneğine sahiptir. Keten tohumu ayrıca bol miktarda omega 3 içerir. Prostattaki iltihaplanmayı azaltmak ve prostat kanserinin diğer kısımlara yayılmasını azaltmaktan doğrudan sorumlu olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
Likopen- Likopen, kırmızı renkli meyve ve sebzelerde tanımlanabilen bir antioksidandır. Bu antioksidan, prostattaki tümörlerin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Soya ürünleri – soya ve soya bazlı ürünlerin prostat kanserinden muzdarip erkeklerde PSA düzeylerini düşürdüğü bilinmektedir. Soyadan yüksek bir diyet de kanser gelişimini önleyebilir. Soya ürünlerinin tüketimi erkeklerin prostat kanseri olma riskini azaltır
Aktif Sürveyans- Aktif sürveyansın amacı, prostat kanserinden muzdarip hastalarda tüm cerrahi olasılığından kaçınmaktır. Tümörün ilerlemesi, sadece düşük riskli prostat kanserinden muzdarip kişilerde de olsa, biyopsiler, dijital rektal muayeneler ve MRI Taramalarıyla izlenir. Bu bekleme süresi doktorun ameliyatın gerekli olup olmadığına karar vermesine yardımcı olur.
Kanser çatlamak için zor bir savaştır. Ancak bilimdeki gelişmeler nedeniyle hastaların ve ailelerin geçmesi gereken sıkıntı önemli ölçüde azalır.
Bir önceki yazımız olan Cilt Alerjileri İçin En iyi Ev İlaçları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Discussion about this post